close

Internationaal Monetair Fonds – IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is een gespecialiseerd agentschap van het systeem van de Verenigde Naties dat in 1945 is opgericht om het soepel functioneren van de wereldeconomie te helpen stimuleren. Het IMF, met hoofdkantoor in Washington, telt 183 lidstaten, bijna de hele wereld.

Het IMF is de centrale instelling van het internationale monetaire systeem, dat wil zeggen het systeem van internationale betalingen en wisselkoersen van nationale valuta die economische activiteit tussen landen mogelijk maken.

Het doel is om crises in het systeem te voorkomen en landen aan te moedigen om gefundeerde economische beleidsmaatregelen te nemen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de instelling ook een fonds waar lidstaten die tijdelijke financiering nodig hebben, terecht kunnen om betalingsbalansproblemen op te lossen.

Het IMF moet de expansie en groei van de wereldhandel, wisselkoersstabiliteit en concurrerende devaluaties van valuta vermijden.

IMF CAPTAC-DR

Het is een samenwerking tussen de zeven lidstaten (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama en de Dominicaanse Republiek), bilaterale en multilaterale donoren (Europese Unie, Canada, Mexico, Luxemburg en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank), en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). CAPTAC-DR – het zevende regionale centrum van de negen opgericht door het IMF – werd op 24 juni 2009 in Guatemala-Stad ingehuldigd met als doel de institutionele versterking van de lidstaten en de economisch-financiële integratie van de regio te ondersteunen. . Het omvat momenteel zeven actieterreinen: interne belastingadministratie; douane administratie; beheer van de overheidsfinanciën; financieel toezicht; monetaire transacties; statistieken van de externe sector en statistieken van de nationale rekeningen.

Het centrum biedt technische bijstand en hoogwaardige opleidingen om de capaciteiten van de lidstaten te versterken. CAPTAC-DR-activiteit vormt een aanvulling op de technische bijstand die rechtstreeks vanuit het hoofdkantoor van het IMF wordt geboden. Het Centrum ontwikkelt regionale en bilaterale programma’s in elke lidstaat, in nauwe coördinatie met andere verleners van technische bijstand. CAPTAC-DR versterkt de capaciteit van het IMF om technische bijstand en training te bieden op een meer gerichte, flexibele en toegesneden manier om aan de behoeften van de lidstaten te voldoen.

admin

The author admin

Leave a Response