Duitsland in het noorden herstelt sterker van de impact van het virus dan zuidelijke landen zoals Spanje. De structurele problemen die elk land met zich meebrengt, wegen zwaar
In normale tijden is de Gran Vía in het hart van Madrid de showcase van Spanje voor de wereld, maar nu weerspiegelt de 100 jaar oude boulevard de economische klap veroorzaakt door het coronavirus – en de groeiende divergentie in het centrum van de eurozone.
“Er is geen stemming meer: we hebben geen toeristen en Spanjaarden die thuis blijven”, zegt Antonio, de manager van Bravo Java, een schoenenwinkel aan de Gran Vía tussen een gesloten nachtclub en een theater dat wacht om open te gaan.
De pandemie heeft de economie van Madrid hard getroffen. Tegenwoordig verkoopt Bravo Java tussen de twee en vijf paar schoenen per dag, ongeveer 20% van het volume van een jaar geleden. “Het lijkt mij dat we weer moeten sluiten, niet vanwege de pandemie zelf, maar vanwege de economische crisis”, voegde hij eraan toe. Hij denkt dat de schoenenwinkel, opgericht in 1942, misschien nog geen drie maanden zal overleven.
Integendeel, het herstel van de Duitse economische activiteit is duidelijk voor iedereen die over de Zeil in Frankfurt wandelt, een van de drukste autovrije winkelstraten van het land, die vol met mensen staat.
Katharina Pietzner, manager van Streusel Bar, een nabijgelegen cafetaria, zei dat ze de laatste tijd meer klanten heeft, ondanks het feit dat de plaats alleen de toegang van een groep mensen tegelijk toestaat en altijd met een kinband. “We hebben een hele goede zomer gehad, het was behoorlijk druk en de mensen zijn blij weer uit te zijn”, zei hij. “Er komen nu veel meer mensen lunchen dan in juni, want hier zijn veel kantoren.”
Vóór de pandemie groeide Spanje sneller dan het gemiddelde van de eurozone, terwijl Duitsland op de rand van een recessie stond doordat oude zwakheden de groei belemmerden. De grootste economie van Europa is sterk afhankelijk van de export, die is getroffen door de dalende wereldhandel, en de autosector worstelt met de opkomst van elektrische voertuigen.
Maar toen het coronavirus zich in de eerste helft van dit jaar over Europa verspreidde, kromp de Spaanse economie met 22%, bijna het dubbele van de daling van 12% in Duitsland. Het herstel verloopt ook anders: de Duitse detailhandelsverkopen liggen sinds mei boven het pre-pandemische niveau, terwijl ze in Spanje nog steeds achterblijven.