close

Is het geschikt om mee te rijden? De auto zal beslissen

Als u slaperig of gestrest bent of een paar drankjes hebt gedronken, bent u niet in de beste conditie om auto te rijden of zelfs maar om die beslissing te nemen. Maar geautomatiseerde voertuigen zouden deze stemming binnenkort voor ons kunnen oplossen.

Het type geautomatiseerde auto’s dat tegenwoordig op de weg rijdt, biedt ondersteuning bij het sturen, remmen en accelereren terwijl de bestuurder nog achter het stuur zit en constant het rijden in de gaten houdt. Deze staan ​​bekend als niveau twee op de schaal van autonomie, maar voertuigen kunnen in de toekomst tot niveau vijf op de schaal van zes niveaus komen en een volledig autonome auto worden.

Maar we zijn er nog niet en we moeten het stap voor stap doen, zegt Anna Anund van het Zweedse Nationale Instituut voor Onderzoek naar Weg en Transport (VTI).

Zij en haar team ontwikkelen op sensoren gebaseerde systemen als onderdeel van het ADAS & ME-project om door te gaan naar niveau drie, waar de bestuurder kan rusten en alleen moet rijden als de auto daarom vraagt.

Deze systemen zouden ook automatisch de controle tussen het voertuig en de bestuurder overdragen om de verkeersveiligheid te garanderen, vooral wanneer de bestuurder slaperig, gestrest, afgeleid of angstig is.

“We willen ervoor zorgen dat we de controle niet teruggeven aan chauffeurs die niet rijgeschikt zijn, en ook dat we de geautomatiseerde functionaliteit kunnen gebruiken om het over te nemen als de chauffeur niet rijgeschikt is”, zegt Anund. “Wat we willen bereiken is een veilige en acceptabele transitie om ernstige ongevallen te voorkomen met mensen die ernstig gewond zijn geraakt of zelfs zijn gedood.”

Veel chauffeurs zijn niet in staat om direct uit de doos te rijden: soms zijn ze vermoeid, soms vallen ze in slaap tijdens het rijden midden in de nacht, soms zijn ze ongerust, gestrest of afgeleid, legt hij uit. De conditie van de bestuurder, maar ook andere factoren, zoals zijn gezondheid, de weg waarop hij rijdt, weersomstandigheden en het tijdstip van de dag, beïnvloeden het rijden en verhogen het risico op ongevallen.

admin

The author admin

Leave a Response